1Vision Biogas blir ledende biogassaktør i Norden

1Vision Biogas AB kunngjør at de har fullført oppkjøpet av St1s biogassvirksomhet. 1Vision Biogas er et joint venture mellom St1, HitecVision og Aneo. Tidligere i år kjøpte 1Vision Biogas 100% av aksjene i Biokraft International AB, den ledende produsenten av flytende biogass i Norden. 1Vision Biogas integrerer nå de to enhetene til ett selskap med ambisjon om å bli det ledende biogasselskapet i Norden, og å operere innen hele verdikjeden for biogass, fra innsamling av råvarer til salg og distribusjon.

1Vision Biogas ser flytende biogass som en nøkkel til vekst innen energiomstilling. Selskapet sikter mot 3 TWh biometan-produksjon og 6 TWh biometan-salg innen 2030, med mål om kjøpere innen tungtransport, maritim sektor og industrielle bruksområder. For å nå sine mål, kommer 1Vision Biogas til å investere mer enn 1 milliard euro i biogassproduksjon og distribusjonsnettverk i de nordiske landene.

Med de fullførte oppkjøpene, er dagens produksjonskapasitet for 1Vision Biogas over 550 GWh, og salg av biometan er omtrent 1 TWh. I tillegg pågår det flere vekstprosjekter i Sverige, Norge og Finland.

1Vision Biogas bygger på høy kompetanse innen energiomstilling

St1, HitecVision og Aneo slo seg sammen i desember i fjor med mål om å skape en ledende biogassforretning i Norden. Det nye nordiske biogasselskapet består av enheter med komplementær kompetanse, og bygger på sterk industriell kunnskap. 1Vision Biogas vil operere i hele verdikjeden, fra innsamling av råvarer til salg og distribusjon. St1s sterke salgsorganisasjon og nettverk vil fortsette distribusjonen av 1Vision Biogas sine produkter.

Biokraft International har allerede en sterk tilstedeværelse med fem biogass- og oppgraderingsanlegg i Sverige og Norge, samt et logistikkselskap. St1 har syv biogassproduksjons- og oppgraderingsenheter i Sverige, et nettverk av biogass-stasjoner i tillegg til sentrale fyllepunkter for buss. I Sverige er St1 allerede en ledende biogassleverandør innen transport. Det siste oppkjøpet har ingen innvirkning på de eksisterende vekstprosjektene som både Biokraft og St1 driver i Norden.

HitecVision forvalter private equity-fond med fokus på energi, og har en samlet forpliktet kapitalbase på 8 milliarder euro. Selskapet har en omfattende historikk med å utvikle energiselskaper i Europa. Alle nye investeringsplattformer fra HitecVisions fond vil bidra til energiomstillingen.

Aneo er et nordisk selskap innen fornybar energi. De investerer i produksjon av fornybar energi, elektrifisering og energieffektivitet, med 70-års erfaring innen produksjon av fornybar energi.

"I dette nye selskapet kan St1 akselerere veksten i biogassproduksjon og utvide distribusjonsnettverket til kundene våre ytterligere. Som konsept er biogass sirkulærøkonomi på sitt beste. Konkurransedyktig fornybart drivstoff genereres ved nedbryting av organisk avfall. Vi ser mye potensial i å øke bruken av flytende biogass. I dag er dette den raskeste måten for å betydelig redusere karbonutslipp i tungtransport. På lengre sikt er etterspørselen etter biogass forventet å øke innen sjøfart og tungindustri," sier Henrikki Talvitie, CEO i St1 Nordic Oy.

"Bærekraftige drivstoff er et sentralt fokusområde for HitecVisions investeringsstrategi innen fornybar energi. I 1Vision Biogas har vi etablert et solid partnerskap med erfarne industripartnere. Ved å kombinere Biokraft International AB og St1s biogassvirksomhet, har vi skapt et godt grunnlag for å bygge et markedsledende selskap i et svært attraktivt segment ved å tilby fornybart drivstoff til sektorer som er vanskelige å få ned til null utslipp," sier Jan Harald Solstad, Senior Partner i HitecVision.

Miika Johansson er utnevnt til CEO i 1Vision Biogas AB. I dag er han leder av forretningsområdet fornybar energi og strategi i St1 Nordic Oy hvor han også er medlem av konsernledelsen. Miika Johansson vil starte i sin nye rolle i begynnelsen av november.

"Det er en stor ære å kunne ta grunnlaget til to fantastiske biogasselskaper og bygge det til å bli den ledende biogass-aktøren i Norden. Vi opererer i Finland, Norge og Sverige; et marked med stort vekstpotensial for biogass, men vi vil også se på det større europeiske markedet. Vi har et talentfullt team og sterke eiere, og sammen vil vi bygge et unikt biogasselskap," sier Miika Johansson.

Matti Vikkula, President og CEO i Biokraft International AB, har bestemt seg for å gå av med pensjon, og vil forbli som seniorrådgiver i overgangsperioden.

Biogassteknologi er en eksisterende løsning for betydelige utslippsreduksjoner

"Biogass er en viktig del av samfunnets energiomstilling. Det er en konkret fornybar energiløsning med tilgjengelig teknologi, skalerbar produksjon og konkurransedyktige produkter. Produksjon av flytende biogass er et flott eksempel på sirkulærøkonomi som resulterer i betydelig utslippsreduksjon i trafikken, spesielt for tungtransport. For eksempel reduserer gjødsel som råstoff ikke bare utslipp i transporten, men også landbruksutslipp, og med det kan utslippsreduksjonen til og med være høyere enn 100%," sier Miika Johansson.

I fremtiden eksisterer det også potensial for gjenvinning, lagring og utnyttelse av bio-CO2. Biogassvirksomheten bidrar til å utvikle et nordisk energisystem som tar skritt mot EU klimamål.

arrow-right
Forrige
St1 og SCA starter storskala produksjon av fornybart drivstoff i Göteborg

10.04.24

Relaterte artikler

Les alt