St1 inngår avtale om infrastruktur i stort CO₂-fangst- og lagringsprosjekt
St1 inngår avtale om infrastruktur i stort CO₂-fangst- og lagringsprosjekt
Hafslund Celsio planlegger ett av verdens første fullskala karbonfangstanlegg ved sitt avfallsenergianlegg på Klemetsrud i Oslo. St1 skal stille med eksisterende infrastruktur og avsatte arealer for CO₂-terminalen, bidra med sin ekspertise i terminaldrift under gjennomføringsfasen, og drifte lagrings- og havneanleggene.
Når anlegget er i drift i 2029, vil det kunne redusere nesten 20 prosent av Oslos gjenværende fossile CO₂-utslipp. Karbonfangstanlegget er designet for å fange 350 000 tonn CO₂ i året – opptil 90 prosent av CO₂-en i røykgassen. CO₂-en som fanges skal deretter gjøres flytende og fraktes til permanent lagring under havbunnen i Nordsjøen av Northern Lights JV.
Som en del av prosessen vil flytende CO₂ midlertidig lagres og sendes ut fra Oslo Havn. Terminalen på Sjursøya, som driftes av St1, vil være en integrert del av denne infrastrukturen.
"Vi er svært fornøyde med avtalen med Hafslund Celsio og ser frem til å legge til rette for mellomlagring og utsending av CO₂, samt å bemanne anlegget i fremtiden," sier Ole-Petter Bjørdal, leder for Group Terminals i St1.
Fra og med 2029 vil 30 utslippsfrie tankbiler med flytende CO₂ ankomme Sjursøya hver dag og levere over 1 000 tonn CO₂ daglig.
Hver fjerde dag vil skip fra Northern Lights JV hente CO₂ fra terminalen og transportere det til deres mottaksterminal på Øygarden utenfor Bergen. Derfra pumpes CO₂-en 2 600 meter ned i havbunnen for permanent lagring.
På sikt kan terminalen på Sjursøya også brukes som mellomlager for CO₂ fra andre karbonfangstprosjekter i Øst-Norge, og slik bidra til oppskalering av karbonfangst, -bruk og -lagring (CCUS) i regionen.
Prosjektet ble startet i 2022, men gikk inn i en kostnadsreduserende fase i 2023 på grunn av økte kostnadsestimater. Etter vellykket optimalisering fattet Hafslund Celsios styre endelig investeringsbeslutning i januar 2024, og St1 signerte avtalen om bruk og utvikling av området på Sjursøya i januar 2025.