St1 har mange års erfaring som produsent av fossilt flydrivstoff og leverandør av flydrivstoff i Norge gjennom samarbeidsvirksomheten AFSN. AFSN eies 50/50 av St1 og Shell Exploration and Production Holdings B.V. 2024 markerte det første året St1 var produsent av bio jetfuel (SAF). Etter mange års forberedelser ble den lange ventetiden endelig belønnet tidlig i 2024.

De første leveransene av ren SAF ble sendt til kunder bare én måned etter åpningsseremonien våren 2024. I løpet av oppstartsåret ble det produsert 20 tonn ren SAF ved Gøteborg Bioraffineri – tilsvarende 10 % av raffineriets totale produksjonskapasitet for fornybart drivstoff. I tillegg til SAF inkluderer raffineriets produksjon av fornybart drivstoff også HVO-diesel, bionaftha og bioLPG.

Takket være Jet A1-produksjonen ved raffineriet, kan St1 tilby kundene ferdigblandet SAF, som kan brukes direkte i flymotorer. En av de første kundene som mottok SAF-blandinger fra Gøteborg, var Forsvaret i Norge i oktober 2024. Sammen med AFSN og Norwegian leverte St1 SAF til Ålesund lufthavn for å dekke deler av forsvarssektorens tjenestereiser med fly. Dette eksempelet viser St1s unike verdikjede for SAF – med lokale råvarer, lokal produksjon og lokal sluttbruk. En slik verdikjede hadde ikke vært mulig uten engasjerte partnere og kunder som er dedikert til energiomstillingen.

Klar for avgang

I 2024 ble etterspørselen etter SAF i Europa hovedsakelig drevet av frivillige sluttbrukere og enkelte nasjonale påbud. Med den kommende ReFuelEU Aviation-forordningen forventes andelen SAF å nå minst 2 % på EU-flyplasser fra og med 2025.

For å møte denne økende etterspørselen og kunne betjene både eksisterende og nye kunder bedre, utvikler St1 alternative måter å levere SAF fra Gøteborg til ulike markeder. I 2024 var et av hovedmålene å utvikle en Book & Claim-salgsmodell for SAF. I denne modellen frakobles bærekraftsegenskapene fra det fysiske drivstoffet og selges separat. En viktig milepæl ble nådd i desember 2024 da St1 mottok sertifisering fra Roundtable on Sustainable Biomaterials (RSB) for sin Book & Claim-løsning. Denne modellen vil styrke St1s SAF-portefølje ved å muliggjøre salg til frivillige kunder som ikke alltid har tilgang til det fysiske produktet. Salg gjennom Book & Claim er planlagt å starte tidlig i 2025.

For å ytterligere utvide SAF-porteføljen har St1 ombygget lastebilterminalen ved Skarvik-terminalen for å muliggjøre distribusjon av blandet SAF med lastebil til lokale kunder. Byggeprosjektet skal fullføres tidlig i 2025, i tide til å møte kravene i ReFuelEU Aviation-forordningen.

Neste destinasjon

Samtidig som St1 fortsetter å utvikle sin eksisterende SAF-produksjon, salgsaktivitet og virksomhet innen luftfart, er det også satt i gang arbeid med utvikling av fornybare drivstoff av ikke-biologisk opprinnelse (RFNBO). Et sentralt element i denne satsingen er Biorefinery Östrand-prosjektet, som St1 utvikler i samarbeid med SCA. Dette anlegget skal produsere både SAF og RFNBO-baserte SAF-varianter, med bruk av restmaterialer fra skogindustrien og fornybar energi. Denne produksjonen er forventet å dekke den økende etterspørselen etter RFNBO SAF innen midten av 2030-tallet.

I tillegg til Biorefinery Östrand er St1 aktivt involvert i flere nye utviklingsprosjekter innen RFNBO-feltet. Dette inkluderer samarbeid med prosjektutviklere, teknologiselskaper, forskningsinstitutter og andre partnere for å utforske fremtidige muligheter.