Bygge reisen vår innen mangfold, likestilling og inkludering
Bygge reisen vår innen mangfold, likestilling og inkludering

Hos St1 jobber vi for å bygge en inkluderende kultur hvor alle kan være seg selv og føle seg trygge, verdsatt og styrket. Tidlig i 2024 engasjerte vi lokal ledelse i Finland, Sverige, Norge, ved raffineriet i Göteborg og hos Brocklesby for å samkjøre DEI-initiativet og sikre enhetlig gjennomføring på tvers av alle lokasjoner. På våren tok vi nye steg i vår DEI-reise og begynte å utvikle en mangfold-, likestilling- og inkluderingsstrategi (DEI-strategi) på konsernnivå.
Lea Rankinen, Head of Sustainability & Corporate Affairs og ansvarlig for DEI-arbeidet, deler sine tanker om betydningen av dette i St1: – Dette initiativet er en måte å aktivt jobbe for mangfold og sikre at vi er en inkluderende arbeidsplass, sier Rankinen. Å fremme DEI er i tråd med St1s eksisterende verdier om åpenhet, rettferdighet, bærekraft og like muligheter.
Mangfold og inkludering er også viktige ressurser for St1. – Vi ønsker å hente styrke fra de ulike bakgrunnene og ferdighetene våre ansatte har, for å bygge et mer innovativt, rettferdig og omsorgsfullt arbeidsmiljø, hvor mangfold sees på som en styrke, understreker Rankinen.
Fremme DEI gjennom arbeidsgruppen
Som en del av initiativet ble det etablert en DEI-arbeidsgruppe med frivillige. DEI-initiativet og arbeidsgruppen ledes av Linnea Frangén, kommunikasjonsrådgiver. – Vi har samlet et team av engasjerte personer som skal drive og videreutvikle DEI-arbeidet i St1. Gruppen inkluderer representanter fra alle landene vi opererer i, og møtes månedlig, sier Frangén.
– Så langt har innsatsen hovedsakelig handlet om å etablere felles arbeidsformer og øke bevisstheten. På våren arrangerte vi et webinar åpent for alle ansatte, hvor vi tok for oss vanlige myter om DEI og hvorfor det er viktig på arbeidsplassen, legger hun til.
Arbeidsgruppen har også publisert artikler på intranettet med konkrete tips for å fremme et inkluderende arbeidsmiljø og en kultur fri for trakassering. – Vi lanserte også en DEI-intranettside og en materialbank med opplæringsvideoer og artikler som støtter kontinuerlig læring, sier Frangén.
Et annet tiltak var å etablere kjønnsnøytrale toaletter på St1s hovedkontor. – Ved å tilby kjønnsnøytrale toaletter skaper vi et mer inkluderende miljø, særlig for ikke-binære, transpersoner og andre ansatte som foretrekker ikke-kjønnede rom, forklarer Frangén.
Langsiktig utvikling
– Vi har så vidt startet vår DEI-reise, og vi erkjenner at det fortsatt er mye arbeid å gjøre. Vi ser på DEI som en langsiktig forpliktelse, ikke et kortsiktig prosjekt, sier Frangén.
For første gang inkluderte vi spørsmål om DEI i vår årlige medarbeiderundersøkelse i 2024. – Resultatene var lovende. Selv om DEI er et nytt begrep i St1, gjenspeiler svarene den eksisterende bedriftskulturen vår, verdiene våre og det langsiktige fokuset vårt på psykologisk trygghet, avslutter Frangén.
Neste steg i St1s DEI-reise er å utvikle et mer strukturert veikart og tiltak som er i samsvar med tilgjengelige ressurser. For å støtte denne utviklingen deltar St1 i FNs Global Compact-program Target Gender Equality Accelerator. Dette ni måneder lange programmet hjelper selskaper med å sette og nå ambisiøse mål for kvinneandel, lik lønn og lederskap.
Ifølge Frangén er nøkkelen fremover å være åpen for nye perspektiver: – DEI handler om kontinuerlig læring, og det er en reise vi tar sammen.